Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ελιά .....

Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea) είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το Ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.

Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθηνά  και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά  στην Ακρόπολη.
Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Την μετέφεραν είτε Έλληνες άποικοι είτε Φοίνικες έμποροι. Όπως αναφέρει ο Πλίνιος, κατά το 580 π.Χ, ούτε το Λάτιο ούτε η Ισπανία ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της.
 
Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό.
 
Σε μερικές απ' αυτές τις ποικιλίες, με ορθολογική επιλογή, έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη απόδοση σε ελαιόλαδο χάρη σε μια αξιόλογη σμίκρυνση του πυρήνα προς όφελος της σάρκας.
Η ελιά ευδοκιμεί σε κλίματα εύκρατα χωρίς ακρότητες θερμοκρασίας (με μέση ετήσια θερμοκρασία 16οC) και υγρασίας, για αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη μεσογειακή ζώνη (όπως στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Τουρκία, την Αλγερία και αλλού). Ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, αρκεί η θερμοκρασία να μη κατέρχεται πολύ και για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το μηδέν. Γι' αυτό και ιδιαίτερα κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργειά της είναι οι παραθαλάσσιες. Τα δένδρα φυτεύονται σε ευθείες σειρές ή σε ρομβοειδείς διατάξεις. Ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του εδάφους η απόσταση μεταξύ των σειρών κυμαίνεται από 7 έως 20 μέτρα. Η περιοχή στην οποία καλλιεργούνται ελαιόδενδρα ονομάζεται "ελαιώνας".
 
 






η βάση των ρεσό είναι απο κομμάτι κορμού το οποίο καθαρίστηκε, τριφτηκε και περάστηκε με λούστρο (αρκετά χέρια) αφού πρώτα με φρέζα σκαλίστηκαν οι θεσεις των κεριών. 
Μαζί με τις θέσεις αυτές φρεζαρίστηκε ακόμα μία οπή όπου κολλήθηκε κομμάτι από κλαδί ελιάς πάνω στο οποίο επίσης κολλήθηκαν  λεπτά κλαδάκια με φύλλα που πρώτα περάστηκαν με μεταλλικό χρώμα και λουστρο (σε σπρέυ). 



η βάση αυτή είναι πολύ πιο απλή αλλά φτιαγμένη με την ιδια λογική.
εδώ κρατήθηκε ένας ρόζος από το αρχικό κομμάτι ξύλου και σκαλίστηκε γυρω γυρω μια πατούρα.

4 σχόλια:

Maite - vitoma είπε...

Bonita idea.
Bss.

Kiki Aposeki είπε...

Ιερή η Ελλίτσα και η Καλλιτεχνική σου επέμβαση επάνω της νομίζω ότι δίνει αποτέλεσμα άψογης αισθητικής!!!! Καλή Μ. Εβδομάδα σου εύχομαι!!!!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΒΑΣΙΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
οι ξύλινες βασεις για τα ρεσώ και η ελιτσα ειναι πολύ ομορφα..απο τοσο απλα πραγματα τι ομορφα μπορείς να κανεις...μπράβο σου.. να εισαι κλα και σε ευχαριστώ για τις ευχες κορίτσι μου .. ν αεισαι καλά και να δώσεις πολλα φιλακια στη μικρούλα Φένια ...και φιλί σε σενα να μην μου ζηλευεις ..χι.χιχ..

Kate'sCakeBox είπε...

Μου άρεσαν αρκετα φιλη Βάσια οι δημιουργίες σου,σε περιμενω να με γνωρίσεις,και φυσικά μπαίνω στην παρεούλα!!